E-ticaret dünyasında kartlar yeniden dağılacak, Hepsiburada’nın hakim hissedarı Kazak finans devi Kaspi.kz oldu

Hepsiburada.com, Doğan Holding’in Patronu Aydın Doğan’ın kızı Hanzade Doğan Boyner tarafından 2000 yılında kuruldu.

Şirketin hissedarları arasında Aydın Doğan’ın diğer kızları Vuslat Doğan Sabancı, Begüm Doğan Faralyalı, Arzuhan Doğan Yalçındağ ve eşi Işıl Doğan da yer aldı. Şirket, 2023 mali yılında yaklaşık 4 milyar dolarlık satış rakamı yakaladı.

KAZAKİSTAN’IN FİNANS DEVİ SATIN ALDI

Kazakistan’da bankacılık, dijital ödeme sistemleri ve dijital mağazacılık alanında faaliyet gösteren Kaspi.kz, hepsiburada.com’un Doğan ailesinin elinde olan yüzde 65,4’lük hissesini satın aldı. Toplamda 1 milyar 127 milyon dolar tutarındaki hisse devri ücretinin iki taksitte ödenmesi kararlaştırıldı. Satın alma görüşmelerinde Kaspi.kz’yi hukuk müşaviri olarak DLA Pipper LLP (ABD), Akol Hukuk (Türkiye) ve Kinstellar Almaty (Kazakistan) temsil etti. Hepsiburada.com’un hukuk müşavirliğini ise Sullivan & Cromwell LLP (ABD), Kabine Hukuk Bürosu (Türkiye) ve Dentons LLP (Kazakistan) üstlendi. ABD’li hukuk firmaları, her iki şirket de NASDAQ’da işlem gördüğü için müşavirlik hizmeti verdi.

“FORBES’E GÖRE 5.3 MİLYAR SERVETİ VAR”
Kaspi.kz’nin CEO’su ve eş kurucusu Mikheil Lomtadze Tiflis doğumlu ve 49 yaşında. Forbes 2024 listesine göre kişisel serveti ise 5.3 milyar dolar. Lomtadze, hepsiburada.com’un satın alınmasıyla ilgili açıklamada, “Türkiye’nin önde gelen e-ticaret şirketlerinden Hepsiburada ile güçlerimizi birleştirmenin heyecanını yaşıyoruz. Toplam pazarımızı yaklaşık 100 milyonluk bir nüfusa ulaşacak şekilde genişletmek önemli bir önceliğimizdi” dedi.

HEPSİBURADA İÇİN ÖNEMLİ BİR DÖNEM NOKTASI
Hepsiburada Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner ise, “Bugün, 24 yıl önce kurduğum Hepsiburada Grubu için önemli bir dönüm noktası. Hepsiburada’nın yaklaşık 10 bin kişilik yetkin iş gücü, 101 bin iş ortağı ve 12 milyon aktif müşterisiyle yarattığı değerden büyük gurur duyuyorum. Küresel teknoloji dünyasında ilham verici bir başarı öyküsü olarak görülen Kaspi’nin Türkiye’ye olan güveni ve yatırım iştahı Hepsiburada’nın e-ticaret sektörümüzdeki konumunu şüphesiz güçlendirecektir. Hepsiburada’yı şekillendiren değerlere inanan tüm paydaşlarımıza gönülden şükranlarımı sunuyorum. Bu yeni döneme başlarken, Hepsiburada ve Kaspi’ye ortak yolculuklarında büyük başarılar dilerim” dedi.

ÇİN – KAZAK REKABETİ BAŞLIYOR
Demet Mutlu tarafından 2009 yılında kurulan Trendyol’a Çinli dev Alibaba Group 2018’de 728 milyon dolar yatırarak stratejik yatırımcı olmuştu. Alibaba Group, Trendyol’un 2018 ve 2020’de sermaye artışlarında 350 milyon dolar daha yatırım yaptı ve ortaklık payını yüzde 86.5’e çıkardı.

Finans çevrelerinde, Kaspi.kz’nin hepsiburada.com’la Türkiye pazarına girmesinin, online satış konusunda iki dev şirketin kıyasıya rekabete gireceği konuşuluyor.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir